Jean François Millet

jean-francois-millet

Jean François Millet Eserleri ve Hayatı

Millet ressam olmadan önce, Jean-Louis ve Aimeé-Henriette Millet çiftinin ilk çocuğuydu. Normandiya’daki Gruchy kasabasında yaşıyordu. Bulunduğu yerdeki kasabanın iki papazının yönlendirmesiyle Latin ve güncel yazılar üzerine eğitim almaya başladı. 1833 yılına gelindiğinde portre ressamı Paul Dumouchel’in yanında eğitim görmeye gitti.

1837 yılında onun adına sağlanan bir burs sayesinde Paris’e taşındı. École des Beaux-Arts’da Paul Delaroche’in öğrencisi oldu. Paris Salonu’na kabul edilen Jean François Millet eserleri arasındaki ilk resim bir portreydi. Bunun üzerine bursunun da bitmesinin ardından Millet, portre ressamcılığı yapmak üzere Cherbourg’a döndü. Fakat Pauline-Virginie Ono ile evlenerek sonrasında Paris’e geri döndü.

Millet, 1840’lı yılların ortalarında, Barbizon ekolü ile ilişkilendirilerek çeşitli ressamlarla birlikte çalışmaya başladı. Bunun yanında Honoré Daumier ve Alfred Sensier ile de yakın arkadaşlıklar kurdu.

Millet'nin Paris Salonu'ndaki İlk Başarısı

Jean François Millet; Realizm Akımının Büyük Parçasıydı

Millet, salondaki ilk başarısına “Ağaçtan İndirilen Oedipus” tablosuyla ulaştı. Ardından 1848 yılında bir tablosu devlet tarafından satın alındı. Yine o dönemde oldukça iddialı olan “Yahudilerin Babil’deki Tutsaklığı” adlı eseri sergilendi. Fakat hem sanat eleştirmenleri hem de toplum tarafından küçük görüldü. Sergilenmesinden kısa bir süre sonra da eser ortadan kayboldu. Kaybolmasının ardında yatan sebebin Millet olduğuna dair teoriler günümüzde de devam etmektedir. Yine de Jean François Millet,realist ressamlar ve eserleri denildiğinde akla gelen isimlerden olmaya devam ediyor.

1848 Yılındaki Sergisi ve Büyük Kaybı

Millet, Barbizon ekolü ressamı olarak köylüler ve yaşamını resmetmeye devam etti. Bu sayede 1848 yılındaki ilk önemli sergisini açtı. Bu eserlerin önemli bir kısmı, sergilendiği yerde çıkan bir yangın sonucu tahrip oldu. Sonrasında büyük ve sıkıntılı bir dönem içerisine giren ressam 1849 yılında Fontainebleau’ya yerleşmek üzere Paris’i terketti.

Sosyalistliğine Karşı Tepkiler

Millet, köylü eserlerini sergilemeye devam etmesi ve sosyalist düşünceleri sebebiyle ağır eleştiri almaya devam etti. Fakat resimlerini kaleme almaktan vazgeçmedi.

1860’lı yılların ortalarına gelindiğinde tablolarına talepler de artmaya başladı. Resmi olarak tanınması, 1868 yılını buldu. Yaptığı sergide tam dokuz büyük tablosu bulunuyordu.

1870-71 yılları arasında Fransa-Prusya savaşı sebebiyle doğduğu köy Grunchy’e geri döndü. Bu süre dışında da hayatının geri kalanını Barbizon’da geçirdi. 1875 yılında da 61 yaşındayken burada hayatını kaybetti. Klasik sanat geleneklerine karşı olan ve sonunda haklı görünüp buradan ekonomik kazanç sağlayan Millet, geçte olsa değeri görülen ressamlardan biridir.

Jean françois millet eserleri, yapıldıktan neredeyse 100 yıl sonra değeri görülen eserlerdir. Şu anda da oldukça revaçta olduklarını söyleyebiliriz.

Millet’nin Önemli Eserlerinden Birkaçı

Patates Yetiştiricileri Tablosu

Patates Yetiştiricileri adlı tablo 1861 tarihlidir. Orjinal hali Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde bulunmaktadır. Eser Barbizon ekolü/realizm ekollerine aittir. Boyutları 82.5×101.3 cm’dir. Eser tuval üzeri yağlı boya olarak çalışılmıştır. Ressamın oldukça ünlü eserlerinden biridir.

Başak Toplayanlar Tablosu

Başak Toplayanlar adlı bu eser 1857 yılında yapılmıştır. Orjinal hali Musee d’Orsay Paris’de bulunmaktadır. Tuval üzerine yağlı boya olarak çalışılan eserin boyutu 84×111 cm’dir. Barbizon ekolü ve Millet düşünüldüğünde akla gelen ilk eserlerinden biridir.

Akşam Duası Tablosu

Jean Millet’nin Akşam Duası isimli tablosu 1859 tarihli olup orjinal nüshası Musee d’Orsay Paris’de bulunur. Eserin boyutu 53.3×66 cm’dir. Tuval üzeri yağlı boya olarak çalışılmıştır. Eser, dönemin köylü toplumunun yaşamına kısa bir bakış attığınız hissiyatını yaratır.

Jean François Millet Ressam Sayfamızın Önemli Parçalarından Biridir!

Burada Millet dışında A’dan Z’ye birçok ressam hakkında bilgi alabilirsiniz!

Ressamlar sitesi olarak biz A’dan Z’ye, birçok akımdan etkilenmiş ünlü ressamları incelemekteyiz. Bu ressamların hayatları ve eserleri hakkında sizlere bilgi vermekteyiz.

Bunlardan biri olan Millet, gerçekten de toplumun yanında olan ve yaşadıkları hayatı gözler önüne sermeye çalışan bir ressamdı. Değeri sonradan bilinmeye başlansa da, o dönemde de birçok kişinin takdirini toplamıştı.

Jean François Millet, kimsenin bakıp görmek istemediği, üst kesim insanların görünmesine gerek duymadığını düşündüğü “o” gerçekleri göz önüne seren ve bunu yapmaktan hiç vazgeçmemiş bir ressam. Bu sayede birçok eleştiri alıp toplumun gözünde düşse bile yılmamış ve sonunda yaptığı işlerle tanınmıştır. Günümüzde dünyanın en ünlü salon ve müzelerinde eserleri sergilenmektedir.